Monday, December 6, 2010

6 Perkara Allah sembunyikan...


SETELAH ALLAH SWT SELESAI MENCIPTAKAN JIBRAIL AS DENGAN BENTUK YANG CANTIK, DAN ALLAH MENCIPTAKAN PULA BAGINYA 600 SAYAP YANG PANJANG, SAYAP ITU ANTARA TIMUR DAN BARAT (ADA PENDAPAT MENYATAKAN 124,000 SAYAP). SETELAH ITU JIBRAIL AS MEMANDANG DIRINYA SENDIRI DAN BERKATA:

" Wahai Tuhanku, adakah Engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku? "

LALU ALLAH SWT BERFIRMAN YANG BERMAKSUD..."TIDAK"

Kemudian Jibril A.S berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah S.W.T dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibril AS solat, maka Allah S.W.T berfirman yang bermaksud :

"Wahai Jibril, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadatmu. Akan tetapi, di akhir zaman nanti akan datang seorang Nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad. Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja. Dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaanku dan ketinggianku, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu kerana mereka mengerjakan solat atas perintahku, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahku."

Kemudian, Jibril AS berkata :

"Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"

Lalu Allah berfirman yang bermaksud :

"Ya Jibril,akan aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal."

kemudian Jibril AS meminta izin dari Allah untuk melihat syurga Ma'waa. Setelah mendapat keizinan daripada Allah, maka pergilah Jibril AS dengan mengembangkan sayapnya dan terbang. Setiap kali dia mengembangkan dua sayapnya, dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun. Terbanglah malaikat Jibril selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT dan dia berkata dalam sujud :

"Ya Tuhanku, apakah sudah aku menempuh setengahnya, atau sepertiga, atau seperempatnya?"

Kemudian Allah SWT berfirman yang bermaksud :

"WAHAI JIBRAIL, KALAU KAMU DAPAT TERBANG SELAMA 3000 TAHUN DAN MESKIPUN AKU MEMBERIKAN KEKUATAN KEPADAMU SEPERTI KEKUATAN YANG ENGKAU MILIKI, LALU KAMU TERBANG SEPERTI YANG TELAH KAMU LAKUKAN, NESCAYA KAMU TIDAK AKAN SAMPAI KEPADA SEPERSEPULUH DARI BEBERAPA PERPULUHAN YANG TELAH KUBERIKAN KEPADA UMAT MUHAMMAD TERHADAP IMBALAN SOLAT DUA RAKAAT YANG MEREKA KERJAKAN..."

MARILAH SAMA2 KITA FIKIRKAN DAN BERUSAHA LAKUKAN.. SESUNGGUHNYA ALLAH S.W.T TELAH MENYEMBUNYIKAN ENAM PERKARA IAITU :


  • Allah telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.

  • Allah telah menyembunyikan murka-Nya dalam maksiat.
  • Allah telah menyembunyikan nama-Nya yang agung di dalam Al-Quran.
  • Allah telah menyembunyikan lailatul qadar dalam bulan Ramadhan.
  • Allah telah menyembunyikan solat yang paling utama dalam solat (yang 5 waktu.
  • Allah telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.

Semoga kita mendapat berkat daripada ilmu ini.

Wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment