Saturday, June 25, 2011

Hakikat Penglihatan Manusia...

Al-Basir (Maha Melihat)

Assalamualaikum w.b.t
Untuk entri kali ini, ana ingin kongsikan sepotong doa yang mana jika dibac 100 kali sebelum solat jumaat, Allah S.W.T akan membuka mata hati dan fikirannya. InsyaAllah, mudah-mudahan...


...واتقواللة واعلموا أن اللة بما تعملون بصىر...

"...Bertakwalah kepada Allah S.W.T kerana Allah S.W.T Maha melihat apa yang kamu lakukan."

(Surah Al-Baqarah 2:233)Sama halnya dengan pendengaran, penglihatan manusia juga sangat terbatas. Manusia hanya melihat apa yang terdapat di hadapannya sahaja dan tidak mampu melihat apa yang terdapat di belakang, di atas atau di bawah mereka kecuali dengan menghadapkan mata mereka ke arah depan, melihat ke tepi, ke kiri, ke kanan, ke atas atau ke bawah. Manusia juga tidak mampu melihat sesuatu yang terhalang oleh sesuatu misalnya di sebalik tembok, di dalam almari mahupun di bawah tempat tidur dan sebagainya. Dalam hal ini, pandangan manusia tidak mampu menembusinya.

Ketika seseorang manusia malihat bayangan benda, sesungguhnya semuanya berawal dari cahaya yang masuk ke mata. Cahaya itu ditangkap oleh kanta kemudian disampaikan ke retina mata lalu sesuatu benda yang terlihat itu disampaikan ke otak sehingga kita dapat menerima maklumat tentang sesuatu benda tersebut. Penglihatan manusia itu ternyata tidak bererti apa-apa jika tidak ada cahaya yang masuk ke mata. Pada hakikatnya manusia itu buta, sebelum ada cahaya yang diterimanya. Manusia dapat melihat bayangan apabila terdapat cahaya yang masuk ke dalam matanya. Secara rohani, bagaimana kita memahami proses penglihatan manusia itu??Pada mulanya, manusia itu berada dalam kegelapan. Kegelapan itu adalah kebutaan dari petunjuk. Sementara itu, cahaya adalah petunjuk yang menerangi hati dan fikiran manusia sehingga manhusia dapat mengetahui jalan, mengetahui ke mana harus melangkah, dengan apa harus berpegangan dan sebagainya. Semua itu kerana terdapat cahaya yang menerangi hati manusia.


Demikianlah keterbatasan penglihatan manusia itu. Jika dibandingkan dengan penglihatan kucing, manusia akan kalah. Dalam kegelapan dan tempat yang agak bercahaya, kucing mampu melihat dengan jelas dan ia juga dapat melihat dalam tempat dengan cahaya yang amat terang. Mata kucing memiliki selaput pelangi atau iris yang membentuk celah pada mata yang menyempit. Dalam lingkungan dengan sedikit cahaya, kucing akan menggunakan sesuatu organ yang disebut dengan tapetum lucidum sehingga dalam lingkungan gelap sekalipun mata kucing tetap menyala.
Tiap-tiap jenis makhluk hidup itu diberi dengan kemampuan penglihatan yang berbeza antara satu dengan yang lain. Sesuai dengan kemampuannya untuk bertahan hidup atau potensi yang akan digunakannya. Perbezaan mata manusia dengan mata kucing hanyalah satu bahagian kecil dari kemampuan yang diberikan Allah S.W.T kepada hamba-Nya. Allah S.W.T tentunya sangat berbeza dengan penglihatan makhluk-Nya kerana Allah yang Maha Melihat pasti memiliki kesempurnaan penglihatan. Sesungguhnya, memang tidak dapat dibandingkan alat penglihatan manusia sebagai makhluk dengan Allah yang Maha Melihat...
Wallahua'lam...

******************************************

No comments:

Post a Comment